Back

Brighton 1

Dec
23
2013

Brighton 1

The Brighton Federation home was built in the early 1900’s and was one of the first homes in the area. The entire home was remodeled to suit the clients growing family with an emphasis on light, privacy, storage and space. The brief was to remove all the dark and dingy rooms and make it suitable for modern family style living.

The main rear living area was made open plan and included a new kitchen, complemented by a light filled glass conservatory, which overlooked the pool and garden. All three bathrooms were renovated and new study area created. A new carport, fence, driveway and private gates were constructed to tie in seamlessly with the homes character and streetscape.

A new workshop area was created as well as four secure parking spaces, to keep all the family vehicles off the street. We also designed and built a butlers’ pantry and a general-purpose nook near the kitchen to keep the bench tops free from clutter. The heritage listing restricted us from building upstairs so we made clever use of the living spaces on the ground and tied them together with matching floorboards.

Master Elements

Carport
Matching roof pitch and tile details
Driveway
Ashfelt with old press reds
Brickwork
Used second hand press reds to match existing brickwork
Gable
Matched double gable to the front of the property
Gate
Electric gate to secure 4 family vehicles, inside, off the street
Finials
Terracotta made custom
Tiles
Terracotta made to match, custom made
Concrete balls
Custom made to match
Windows
Kept all, casement is custom made to match
Kitchen
2-pac paint with granite bench tops
Cabinetry
Recessed panels to make it look old and new
Brighton1_plan_large
Back